Special Olympics

Kom jij van de bank af?

Dit is het motto van Maartje Ellenkamp. Maartje sport heel veel. En nu is ze ambassadeur van de Special Olympics Twente. Omdat zij zo goed kan laten zien en vertellen waarom sport belangrijk is.

Special Olympics Nederland zocht ambassadeurs. Maartje werd opgegeven door haar begeleidster Rieke. En Maartje werd gekozen! Maar ja, zou ze dat nou wel doen? Ze vond het wel erg spannend… Toch zei Maartje ja. Omdat ze ook nieuwe dingen van leren. Zoals voor een groep staan en wat vertellen. Dat was het engst. En dat kan ze nu al zoveel beter dan in het begin!

Bewegen is belangrijk

De Special Olympics zijn sportwedstrijden voor mensen met een verstandelijke beperking. Maartje: ‘Dit is heel belangrijk. Ook wij moeten een kans krijgen om te sporten. Veel mensen met een beperking vinden bewegen moeilijk. Maar kom van die bank af! Blijf niet hangen. Als je gaat bewegen, ontdek je wat je leuk vindt. En ook waar je goed in bent. En dan kunnen anderen ook weer aan jou zien dat het leuk is.’

Leren

Door het sporten en het ambassadeur zijn heeft Maartje meer zelfvertrouwen gekregen. Ze durft meer te vertellen. Ze is rustiger als ze iets aan een groep vertelt. En ze kan het verhaal steeds beter onthouden. Ook heeft ze meer lef gekregen. Ze durft meer vragen te stellen aan anderen.

Special Olympics Twente 2022

Ongeveer 2 keer per maand doet Maartje iets voor de Special Olympics. Ze zorgt ervoor dat steeds meer mensen weten wat het is. Ze geeft mensen tips over sporten.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Maartje: ‘Het is leuk als je wint. Dat vind ik ook. Maar als je niet meedoet win je niks! Als je meedoet, kom je mensen tegen. Misschien maak je nieuwe vrienden. Dat helpt je. Als je meedoet beweeg je. Dat is beter voor je lijf dan niet meedoen. Als je meedoet krijg je energie. Dus je kunt veel meer winnen dan een prijs.’