Gezonder leven?

Bij Amaliahof gaan ze ervoor. Sander en Anne vertellen hoe.

Amaliahof is een woonlocatie in Denekamp. Bewoners hebben een eigen appartement. Gezond leven is hier een belangrijk onderwerp. Op jouw locatie ook? Anne en Sander vertellen je hoe de bewoners van Amaliahof bezig zijn met gezonder leven. Denk aan gezond eten en voldoende bewegen. Maar ook ontspannen, rusten en slapen is belangrijk voor je gezondheid.

Ik ben Anne

Ik werk bijna 5 jaar als begeleider bij Amaliahof. Vanaf 1 januari ben ik hier ook leefstijlcoach. Zelf ben ik graag bezig met sporten, gezond eten en alles wat bij gezond leven hoort. Bij sommige bewoners merkte ik dat ze door hun gewicht minder energie hadden. Als leefstijlcoach help ik hen om gezonder te leven. Het doel is dat zij door gezonder te leven een gezonder gewicht krijgen en daardoor beter in hun vel zitten. Ik doe dit echt samen met de bewoners. We proberen samen een oplossing te vinden. Door het samen te bespreken kijken we wat ze belangrijk vinden en wat ze nu al doen aan gezond leven. We proberen daarna kleine stapjes te zetten naar een gezonder leven. Hoe gaaf zou het zijn als iedereen bij Amaliahof gezonder leeft!

Ik ben sander

Ik ben manager in Denekamp. Ik werk al 34 jaar bij Aveleijn. Ik vind gezond leven belangrijk voor iedereen, ook voor de bewoners van Amaliahof. Ik denk dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen je fit voelen, sporten en ontspannen. Dit gaat niet alleen over sporten en een gezond lichaam hebben, maar ook zeker over hoe je je voelt in je hoofd. Ik hoop dat onze bewoners en medewerkers aan het eind van dit jaar kunnen zeggen dat ze zich gezonder voelen en fitter zijn. Ik ben blij met Anne als leefstijlcoach. We starten elke dag met ochtendgymnastiek. En we willen graag een buitensportschool. Misschien gaan we werken met een buddy. Dan kun je samen aan je doel werken en voldoende bewegen.

Tips om zelf gezonder te leven

  • Bespreek het met je begeleider. Ze kunnen jou helpen om gezonder te leven en zo hoef je het niet alleen te doen!
  • Vraag of je buurman/buurvrouw/vriend/vriendin ook wil werken aan gezond leven. Zo kan je bijvoorbeeld samen afspreken een stukje te gaan wandelen of samen gezonde snacks te maken. Zo kan je elkaar ook een schop onder de kont geven als de ander geen zin heeft. Het is ook een stuk leuker om dingen samen te doen!
  • Plan elke dag een rustmomentje voor jezelf in of doe iets voor jezelf. Bijvoorbeeld knutselen of kleuren, muziek luisteren, lekker in bad gaan of een boek lezen.
  • Begin klein. Als je een hele grote stap wilt nemen, bijvoorbeeld elke dag 2 uur wandelen, dan lukt het vaak niet en hou je er na een dag al mee op. Terwijl als je tegen jezelf zegt; ik ga elke dag 10 minuten wandelen dan is het beter vol te houden en heb je er meer plezier aan.