Vrienden zijn goed voor je

GEZONDHEID

Het is belangrijk dat je bij vrienden echt jezelf kunt zijn. Als het moet kun je midden in de nacht om hulp vragen. Ze luisteren naar je. Samen kun je over alles praten. Ook over dingen die je niet leuk vindt. Dan krijg jij meer rust in je hoofd.

GOEDE VRIENDEN

Met goede vrienden doe je vaak leuke en actieve dingen. Bijvoorbeeld samen koken of naar de film. Sommige mensen hebben minder stress als ze goede vrienden hebben. En minder stress is goed voor je. Goede vrienden krijg je niet zomaar. Met vrienden praat je over dingen die je aan anderen niet zo snel zult vertellen. Vrienden kunnen je advies en tips geven. Vrienden zijn doe je samen. Het is niet fijn als een vriend alleen maar over zichzelf praat.

Elkaar helpen

Bied hulp aan als je vriend het nodig heeft. Help bijvoorbeeld bij de boodschappen. Hulp bieden is ook luisteren naar iemand. Bijvoorbeeld als hij ergens over wil praten.

Vrienden maken

Ben je op zoek naar vrienden of mensen om je heen? Ga er dan op uit. Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Of ga zingen bij een leuk koor. Of ga eens naar de buurtvereniging of sportclub.

Contact

Als je vrienden met iemand wilt blijven, moet je contact houden. Je kunt berichtjes sturen, bellen of mailen. Dan kun je afspreken om elkaar te zien. Drink bijvoorbeeld samen een kop koffie. Dat is voor veel mensen fijner dan een berichtje. Je kunt ook mensen eens een kaartje sturen. Gewoon zomaar of als ze jarig zijn. Vind jij het leuk om een kaartje van iemand te krijgen? Daar word je dan blij van. En blij zijn is goed voor je.

Wil je makkelijke uitleg over moeilijke onderwerpen?

MEER...

Kijk eens op de website