Hallo

allemaal!

Dit verhaal is geschreven door Christien. Zij krijgt zorg van Aveleijn.

Dit keer schrijf ik over sociale vaardigheden. Hoe gaan we met elkaar om?

Als ik bij de supermarkt kom schrik ik er soms van hoe sommige kassamedewerkers met hun klanten omgaan. Terwijl ik de boodschappen op de band leg draaien ze zich om en gaan met hun collega’s praten. Dat moet kunnen natuurlijk, maar ik vind het wel een beetje onbeleefd. Hebben ze geen sociale vaardigheden geleerd?

Ook sommige klanten zijn soms erg ongeduldig. Er zijn natuurlijk ook kassamedewerkers en klanten die wel weten hoe het hoort en heel beleefd en aardig zijn. Het kost mij zelf ook wel eens moeite om mijn geduld te bewaren, maar ik probeer altijd aardig te blijven.

Om contact met mensen te maken moet je ook wel over sociale vaardigheden beschikken. Dat kan lastig zijn. Dan denk ik nogal snel dat iemand uitgepraat is, terwijl diegene nog wat wil zeggen. Tja, dat vinden ze dan niet zo leuk. Logisch. Maar dat ben ik aan het oefenen.

Wat ik wel vaak doe is mensen complimenten geven. Ik vind het belangrijk om mensen in hun waarde te laten en naar de goede dingen te kijken van mensen. Er is altijd wel iets waar je iets positiefs over kunt zeggen bij iemand. Bijvoorbeeld over kleren en het kapsel. Als je een compliment hebt gemaakt heb je vaak al contact met diegene.

Tot zover over dit onderwerp. Tot de volgende column.

Groetjes van Christien

psst...

De volgende keer lees je weer Christiens verhaal.