Gezond koken met je eigen ingrediënten

Patrick doet het!

Patrick

Patrick is 24 en woont in Nijverdal. Hij heeft een eigen moestuin. Hier verbouwt hij groentes en kruiden. Zo heeft hij vaak verse ingrediënten om mee te koken.

Patrick heeft koken altijd al mooi gevonden. Hij liep stage in een keuken. En hij behaalde certificaten. Hij vertelt: ‘Koken maakt me blij. Ik voel me trots als het gerecht lukt. Mijn beste gerecht is kipkrielschotel.’

De moestuin

Vroeger was Patrick altijd al te vinden in de moestuin. Nu heeft hij een eigen grote moestuin. Hij kweekt er prei, rode bieten, aardappelen en courgette. Maar ook kruiden, pepers en paprika vind je in zijn tuin. Patrick vertelt: ‘Het belangrijkst is dat je vaak naar de tuin toe gaat. Je moet alles goed in de gaten houden. Sommige dieren eten groentes op. Als je dat op tijd ziet, kun je er nog wat aan doen. En je moet de planten natuurlijk genoeg water geven. En het onkruid eruit halen.’ Meer mensen hebben een moestuin dicht bij die van Patrick. Iedereen geeft elkaar tips. Zo leren ze van elkaar en worden ze er beter in.

Koken met eigen groentes

In het weekend kookt Patrick zelf. Op de andere dagen kookt de kok van de locatie. Patrick helpt de kok 2 dagen per week. Ze koken dan voor ongeveer 40 cliënten. De groentes die Patrick verbouwt, gebruikt hij in de gerechten. Soms kiest de groep wat er gegeten wordt. En soms kiezen de koks van de locatie. Als de koks kiezen, komt er wel eens iets nieuws op tafel. Als iemand jarig is, mag de jarige kiezen.

Druk en actief

Patrick houdt ervan om bezig te zijn. Hij kookt en heeft zijn eigen moestuin. Maar op de andere dagen kookt hij ook nog bij de Zweef. Bij die voetbalclub kookt hij met een begeleider voor ouderen. En dan werkt hij ook nog 1 dag per week in het bos. Daar vind je hem met de kettingzaag en bosmaaier.

Patrick aan het werk in zijn moestuin.

tip van patrick

Gebruik geen pakjes om iets te koken! Je kunt het zelf lekkerder maken. In een pakje zit vaak te veel zout of suiker. Probeer het zelf te doen!